Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kata szelet

2011.03.14

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
csipet só
15 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 sütőpor
tejföl

A liszttel elkeverem a sütőport, a sót, a porcukot, majd belemorzsolom a zsiradékot. Hozzáadom a három tojás sárgáját, majd annyi tejfölt, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Három részre osztom és letakarva pihentetem kb. 10-15 percig.
Ezalatt a sütőt előmelegítem 180 fokra.
Egy nagy gáztepsi (kb. 28x 30 cm) hátulját bevajazom, lisztezem. A tésztákat egyesével kinyújtom a tepsi méretére, majd kisütöm rajta a három lapot. Úgy szoktam, hogy csak kb. nyújtom ki a lapokat, majd ráteszem a tepsire és ott nyújtok még rajta. Minden lap előtt vajazni, lisztezni kell. Kb. 15 perc alatt sülnek enyhén pirosra.
Amint kisült egy lap egy nagyobb késsel alányúlok és óvatosan átcsúsztatom egy rácsra vagy deszkára. Végül kiválasztom a legkevésbé sikerültet, azt összetöröm.
 
Töltelék:
egy összetört lap
egy csésze (kb. 1,5-2 dl) forró tej
vaníliás cukor
1 dl rum
2-3 ek. baracklekvár
10 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
2 ek. kakaópor (keserű)
pár db babapiskóta
 
A forró tejben elkeverem a vaníliás cukrot és az összetört lapra öntöm. Meglocsolom a rummal, a baracklekvárral, félreteszem. A vajat habosra kavarom a porcukorral és a kakaóval. Összekeverem a tejes lappal, végül beletördelem a babapiskótát. Ez utóbbi ugyan nincs az eredeti receptben, de a piskótadaraboktól sokkal szebb lesz a töltelék.
A tepsi aljába (amin sütöttem a lapokat) teszek egy lapot, rákenem a tölteléket, befedem a következő lappal, óvatosan lenyomkodom.
 
Tetejére:
3 tojás fehérje
csipet só
25 dkg kristálycukor
olvasztott csoki vagy tortadara
 
Gőz fölött állandó keverés mellett megfőzöm a habot. Egy akkora lábasban, amin az üvegtál kényelmesen elfér két ujjnyi vizet forralok. A tojások fehérjét az üvegtálban egy csipet sóval elkezdem verni, majd apránként hozzáadom a cukrot is. Ráteszem a tálat a vízre, takarékra veszem és tovább verem a tojásfehérjét, míg szép fényes, masszív habot nem kapok. 
A habot rásimítom a süteményre, a tetejét hullámosra hagyom, majd rácsorgatom az olvasztott csokoládét vagy megszórom tortadarával. Másnapig pihenni hagyom. Tálaláskor apró, falatnyi kockákra vágom.
 
 

 


Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 94703
Hónap: 978
Nap: 19