Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli joghurt torta

2011.03.31

A tésztához: malnatorta.jpg
3 tojássárgáját
8,5 dkg barna porcukorral
gőz felett habosra kevertem.
3 tojásfehérjéből kemény habot vertem.
A sárga masszába beleszitáltam 7 dkg lisztet, 0,5 dkg cukrozatlan kakaóport és 4,5 dkg olvasztott vajjal meg a tojásfehérje habbal lazán összeforgattam. Sütőpapírral kibélelt kapcsos kerek (24 cm-es) formában 180C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt sül meg. Ezt ellenőrizni lehet, ha benyomod egy kicsit a tetejét és visszaugrik akkor jó. Természetesen összeállítás előtt teljesen ki kell hűlnie. 
 

A málnás habhoz:

Először is 1 dl vízben feloldottam 1 csomag zselatint (25g). Elkevertem, és kis lángon felmelegítettem (forralni nem szabad!), majd kicsit félre tettem langyosodni. Felvertem 2 dl tejszínt (a tejszínt nagyon le kell hűteni, hogy habbá verődjön, én előzőleg rövid időre be szoktam tenni a fagyasztóba).  40 dkg mélyhűtött, felengedett málnát villával összetörtem, kézi habverővel hozzá kevertem 32,5 dkg joghurtot (Ez úgy jött ki, hogy az egyik pohárban 20 dkg volt, a másikban 12,5 dkg, hiába, ezek a joghurtgyártók folyton variálnak! Hol van már a 2 dl%u2013es kiszerelés? A régi receptjeimhez sajnos most már méricskélni kell a joghurtokat meg tejfölöket!). Hozzá kevertem a 20 dkg mézet, a feloldott zselatint, a habbá vert tejszínt és az extra málnahatás kedvéért még egy marék egész málnaszemet.  

Az összeállításnál leírt bohóckodást is kihagytam (folpackkal béleli ki a formát, alulra megy a hab, rá a tészta, csak amikor kibontja, akkor az egész süti gyűrött folpack mintás lesz) Én ráhelyeztem a tortalapot a tálra, köré igazítottam az állítható tortakarikát (akinek nincs ilyenje, az tegye vissza nyugodtan a kapcsos tortaformába) és ráhalmoztam a málnás habot. 2-3 óra hűtésre van szüksége. A fagyasztott gyümölcs szerintem csak ideig-óráig alkalmas dekorációnak, úgyhogy a torta tetejének málnával való beborításától eltekintettem. A kiolvadt gyümölcs levet ereszt, megplattyan és néhány óra múlva már nem olyan gusztusos, ezt inkább hagyjuk meg nyárra, amikor friss gyümölcsöt használhatunk.

 
 

 


Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 93517
Hónap: 816
Nap: 21