Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csokis - tejszínes fekete-erdő torta

2012.01.28

 Piskótához:

8 db tojás
40 dkg cukor
8 ek langyos bor
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
3 ek kakaó

Meggykrémhez:

1 ü meggybefőtt
1 cs vaníliás pudingpor
10-12 dkg cukor
1 citrom héja reszelve, fél citrom leve
1 kk fahéj
1 kk jamaikai rum (vagy aroma)
1-1,5 dl víz/ásványvíz

Tejszínhab-réteghez:

1/2 liter hulala
2 cs habfixáló
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor

Csokiréteghez/csokilaphoz:

10 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj/margarin

Hozzávalók

  1. A piskóta hozzávalóiból piskótát sütünk: a fehérjét külön egy csipet sóval felverjük, a sárgáját a langyos borral és a cukorral összekeverjük. A sárgájához adjuk a lisztet, a sütőport és a kakaót,  majd összekeverve legutoljára adagoljuk hozzá a kemény habbá vert fehérjét. Kivajazott tortaformába közepes hőmérsékleten megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A meggykrémez először külön választjuk a meggyet és a levét. A pudingporhoz adjuk a felsorolt hozzávalókat, majd a meggy levével és a vízzel elkerverjük. Ezután adjuk hozzá a meggyet, de 16 darabot tegyünk félre, vagy áztassuk be jamaikai rumba. A pudingot főzzük meg. Eddigre már legyen kihűlve a tortánk, és legyen három részre vágva.
  3. A tejszínhab-réteghez a szokásos módon verjük alaposan fel a tejszínt a cukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval.
  4. A csokiréteghez egy tábla csokit gőz fölött a vajjal megolvasztunk, és alufóliára két kupacot öntve szépen kör alakúra simítjuk. A kör átmérője akkora legyen, mint a torta átmérője.
  5. Összeállítás: a kihűlt tortát három részre vágjuk. (Javaslom damil használatát, mert azzal nagyon szépen egyenletesen lehet elvágni. A torta széleit késsel bevágjuk, majd a damilt áthúzva átvágjuk.) A rétegezés során az alsó és a középső rétegre kenjük a meggykrémet, majd rövid hűlés után rátesszük a csokilapot. A meggykrém már ne legyen forró, de annyi hő legyen még benne, hogy a csokilap egy picit ráolvadjon. Ezek után ismét hagyjuk hűlni a tortalapokat.
  6. Ha a torta teljesen kihűlt, akkor mehet rá a felvert tejszínhab. Alsó réteget egy tálcára téve rákenjük a tejszínhab 1/3-át, majd rátesszük a középső réteget, erre is jöhet a tejszín 1/3-a, majd az utolsó tortalap, és legvégül fedjük a maradék tejszínhabbal.
  7. A díszítéshez én még külön felvertem 1/2 liter tejszínhabot, mert így fed tökéletesen, de a díszítést másképp is meg lehet oldani, akkor nem kell még külön tejszín. A díszítés fantázia dolga. Én most csokikockákat használtam, a tetejükre tettem a korábban beáztatott meggyeket. Azért nem tanácsos közvetlenül a tejszínre tenni, mert "összekeni" a tortánkat.
 
 

 


Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 94703
Hónap: 978
Nap: 20