Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emeletes rumtorta

2012.01.28

 A vaníliás tésztához:

tojás
6 púpos ek rétesliszt
5 ek kristálycukor
1 ek (1 cs) vaníliás cukor

A kakaós tésztához:4 tojás
4 ek rétesliszt
4 ek kristálycukor
fél ek cukrozatlan kakaópor

A vaníliakrémhez:
1 cs főzős vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg vaj

A csokoládéöntethez:
10 dkg cukor
1,5 dl víz
3 ek napraforgó olaj
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
2 ek rum vagy pár csepp rumaroma

A rumos öntethez:
2 dl víz
10 dkg cukor
10 dkg vaj
3 dl rum (vagy fél dobozka/üvegcse rumaroma 2 dl vízben feloldva, ha kisgyerekeknek készül a torta)

A díszítéshez:
4 dl tejszín
5 dkg cukor
2 cs habfixáló
2 ek rum vagy pár csepp rumaroma

Elkészítés:

 A vaníliás piskóta elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot és a vaníliás cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
  2. A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
  3. A tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kb. 5 cm távolságra habzsákból kb. 3 cm széles csíkokat nyomunk a tepsi egyik végétől a másikig. A csíkokat előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.
  4. A megsült piskótacsíkokat kihűtjük. A csíkok sütését addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy.

A kakaós piskóta elkészítése:

  1. Sütőpapírból 3 akkora négyzetet vágunk, hogy bőven ráférjen egy 24-26 cm átmérőjű kör. A sütőpapírdarabokon körberajzoljuk a tortaformánkat. A sütőpapírokat ezután félretesszük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot  - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
  3. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
  4. Elővesszük a félretett sütőpapírdarabokat.
  5. Az első sütőpapírdarabot egy tepsibe fektetjük, aztán a tésztából egyenletesen vastag, kb. 1 cm magas korongot kenünk a sütőpapírra a rárajzolt kört kitöltve. A tepsit a tésztakoronggal az előmelegített sütőbe tesszük, és a piskótát megsütjük.
  6. Amíg az első lap sül, előkészítjük a következő tésztakorongot ugyanúgy, mint az elsőt: egy tepsibe fektetjük a sütőpapírt, a rárajzolt körbe kenjük 1 cm magasan a tésztát. Amikor az első lap megsült, a másodikat tesszük a sütőbe. A harmadik tésztakoronggal ugyanígy járunk el.
  7. A megsült lapokat félretesszük.

Vaníliakrém és öntetek:

  1. A vaníliakrémhez a pudingporból a tejjel és a cukorral jó sűrű pudingot főzünk. Amikor megfőtt, belekeverjük a vajat.
  2. A csokoládéöntethez a hozzávalókat a rum kivételével forrásig hevítjük. Aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a rumot, és félretesszük.
  3. A rumos öntethez szintén felforraljuk a rum kivételével a hozzávalókat. A keveréket három percig együtt forraljuk, aztán levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot, és félretesszük.

A torta összeállítása

  1. Előkészítünk egy kerek kapcsos tortaformát.
  2. Beleteszünk egy vékony barna piskótakorongot.
  3. Erre rákenjük a csokoládéöntet egyharmad részét, majd a vaníliakrém felét.
  4. A sárga piskótacsíkokat kisebb (3-4 centis) darabokra tépkedjük, és az összetépkedett piskóta felét minél szorosabban a vaníliakrémre rakosgatjuk. Ezt megöntözzük a rumos öntet felével.
  5. Ezután megint egy barna piskótakorong, csokiöntet, vaníliakrém, majd a megmaradt összetépkedett sárga piskóta következik. Ezen elosztjuk a rumos öntet másik felét. Rálocsoljuk a csokoládéöntet megmaradt részét. Aztán beborítjuk a megmaradt harmadik barna piskótakoronggal.
  6. Az így összeállított tortát jól lenyomkodjuk, hogy jól összetömörüljön. (Legjobb, ha valami súlyt teszünk rá, és lenyomtatjuk.)
  7. Közben a tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Belekeverjük a rumot, és bevonjuk vele a tortát. (Ha nem közvetlen fogyasztásra készül a torta, hanem szállítani kell, azt javaslom, hogy hagyományos tejszín helyett Hulala növényi tejszínhabbal vonjuk be.)
  8. A torta tetejét csokoládéforgáccsal és cukorgyöngyökkel díszíthetjük.

 

 
 

 


Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 95245
Hónap: 812
Nap: 23